Tips voor een levendige online presentatie

Het thuiswerken is sinds de pandemie tweede natuur geworden. Dit heeft zijn voor- en nadelen. De flexibelere indeling van tijd,  wegvallen van de reistijd en het kunnen dragen van comfortabele kleding versus de connectie met je collega’s, afleiding door kinderen thuis en gebrek aan diversiteit van je omgeving. Om maar een handje vol voorbeelden op te noemen.

Met name het presenteren in een formele omgeving wordt online vaak als lastig ervaren. Men mist de informele praatjes over poes-pas van te voren om elkaar te leren kennen, waardoor de toon vaak statig en formeel blijft. Ook de overtuigingskracht van een verhaal is vaak beter over te dragen wanneer je mensen face to face ziet.

Het ziet er naar uit dat we voorlopig nog aan huis gebonden zijn. Ook zal in de toekomst online vergaderen meer en meer vanzelfsprekend zijn. Daarom in deze blogs: tips om het  vergaderen vanuit huis soepeler te laten verlopen! Want wanneer vergaderen met externen of presenteren behoort tot de dagelijkse kost, is het belangrijk dat je online overtuigend overkomt. Ook vanaf een schermpje.

Investeer in degelijk materiaal

Niets is zo storend als luisteren naar een krakend geluid, of kijken naar een blokkerig beeldscherm. Om de situatie in het echte leven zo goed mogelijk te imiteren, is het van belang dat jouw thuis set-up het echte leven zo realistisch mogelijk weergeeft. Dat betekent: goede geluidskwaliteit en HD beeldkwaliteit. Investeer daarom in een degelijke Microfoon en camera.

Geef jezelf de ruimte

Online presentaties worden vaak als statisch ervaren. De oorzaak ligt deels in de passieve, zittende houding van zowel de presentator als de luisteraars. Als presentator ben jij de bron van energie voor de hele groep. Zorg daarom dat je energie uitstraalt in je presentatie. Een eerste stap die je hier in kan nemen is het veranderen van je set-up thuis. Een staande tafel met aparte webcam geeft je bijvoorbeeld meer bewegingsvrijheid tijdens je verhaal. Maar vergeet niet bewust in het oog van de camera te kijken wanneer je je verhaal vertelt. Zo hebben de lusiteraars toch het gevoel dat je ze direct aanspreekt.

Informaliteit

Alles is tegenwoordig zo ernstig. Een online vergadering start vaak stipt op het aangegeven tijdstip. En wanneer iedereen op mute staat weet je ook niet of je grapje aankomt bij mensen. Je kan deze ervaring eenvoudig veranderen door wat eenvoudige afspraken in je vergadering te maken. Bijvoorbeeld een kwartier inloop tijd waarin iedereen zijn camera aanzet en zichzelf unmute, om gewoon even over koetjes en kalfjes te spreken. Pauzes tussendoor. Voorwaarden wanneer en hoe je uit de meeting stapt, wanneer je mute en wanneer niet.

Zo zijn er verschillende middelen om wat meer levendigheid te brengen in je online presentatie!

Berichten gemaakt 8

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven